NOODZAAK VOOR VARIATIE BINNEN HET HOLSTEIN RAS

Analyse toont aan dat afgelopen 12 maanden meer van hetzelfde gefokt is

Van alle Holstein stieren, die de afgelopen twaalf maanden een code hebben ontvangen, blijkt het overgrote deel de aAa-code 234 te krijgen. Met name de meeste bedrijven die op genomics sturen hebben naast de aAa-code 234 vaak nog maar twee anderen codegroepen waarin ze stieren hebben. Dit houdt in dat er de afgelopen twaalf maanden meer van hetzelfde gefokt is en dat de koeienpopulatie daar ook steeds meer van gaat lijden. Variatie wordt steeds meer een noodzakelijkheid.

Als we kijken naar de grotere landen met veehouderij blijkt dat van de 1310 nieuwe registreerde dieren 1000 stieren met dezelfde drie getallen zijn. Wat opvalt is dat in heel Canada het afgelopen jaar slechts 8 stieren gecodeerd zijn. De koplopers zijn Denemarken en Frankrijk; zij hebben ruim 90% ‘234-code’ in de geanalyseerde stieren, Duitsland volgt met 86%. In Nederland ligt dit percentage beduidend lager (61%) mede dankzij de afwijkende fokkerijvisie van K.I. SAMEN die wel voor de nodige variatie zorgt.

Grafiek aantal gecodeerde stieren met code

Grafiek: aantal gecodeerde stieren in 2020-2021 met code

Niemand die klaagt
Hoewel er weer een jaar lang nog meer van hetzelfde gefokt is, lijkt het alsof niemand klaagt. K.I. SAMEN kijkt naar de koe en brengt een passend paringsadvies dat zorgt voor variatie. Dit wil niet zeggen dat dit de stieren zijn met de hoogste indexcijfers. Maar wel stieren die zich in de praktijk bewezen hebben en die zorgen dat er probleemloze, gezonde dochters met een lange levensduur en hoge levensproductie op het boerenbedrijf zijn.

De fokkerijadviseurs bezoeken graag uw bedrijf om samen met u tot het beste paringsadvies te komen met oog voor voldoende variatie. Klik hier voor de contactinformatie.

Ga naar het overzicht