JORT: TOEKOMSTSTIER VAN DE MAAND

De stier Sterk Jort Red (Jakarta x Aikman x Man-O-Man) is een mooi resultaat van het zo veel mogelijk gebruik maken van de aanwezige variatie in de fokkerij. Steeds vaker wordt zwartbont genetica ingeschakeld om het niveau binnen de roodbont populatie omhoog te krikken. In het geval van Jort gaat het niet om zo maar een zwartbont koefamilie, maar om die van de Amerikaanse Prudence (EX 95). Deze lijn blijkt ook via een andere nauw verwante tak, zeer succesvol.

Sterk Jort RedSterk Jort Red

Jort’s vader Jakarta heeft met Rosebud als vader en Potter P als moedersvader twee zeer goede, bewezen fokstieren met een wat andere bloedvoering in zijn afstamming. Pinkenstier Jakarta laat in zijn productie vererving veel melk en een positief eiwitgehalte zien. Op exterieurgebied staat hij voor een gemiddelde ontwikkeling, goede benen en beste uiers. Daarnaast zijn de gezondheidskenmerken ronduit best te noemen.
 
Jort’s moederlijn heeft zijn oorsprong in de U.S.A., met de indrukwekkende Prudence (EX 95) als grote bekende binnen de familie. Prudence is via een 90 punten Rudolph-dochter en een 88 punten Durham-dochter de overgrootmoeder van de Nederlandse Mascol Pam (AB 87). Pam vinden we in de pedigree van Jort terug in de derde generatie. Via haar dochter Manoa, de grootmoeder van Jort, komen we bij de moeder van Jort, Vekis Prudence. Een bijzonder sterke koe met een levensproductie tot op heden van meer dan 60.000 kg melk (met zeer hoge gehalten). Haar volle zus Doreen is, via de met 89 punten ingeschreven Rubicon-dochter Rose, de grootmoeder van één van de succesvolste roodbonte koeien van dit moment: Salvatore-dochter Red Range (AB 86)
 
Cijfers zien? klik dan hier
 
Holbra PamHolbra Pam (AB 87) (overgrootmoeder van Jort)
Ga naar het overzicht