DE MELKBAARHEID, DE PRAKTIJK BEWIJST ´T!

Er is de laatste tijd veel discussie over de melksnelheid van Big MALKI geweest en wij zien alles met lede ogen aan. De gemiddelde score van Malki was een jaar geleden 4,7 en is nu 4,6 , hetgeen niet snel is maar ook zeker niet taai. Echter, zijn fokwaarde blijft maar dalen zonder dat wij negatieve berichten uit de praktijk horen over zijn melkbaarheid. Daarom voelden wij ons genoodzaakt om een aantal veehouders direct te benaderen en te vragen of zij de melkbaarheid van Malki een probleem vinden. Gelukkig is dit niet het geval en zijn alle onderstaande veehouders zeer tevreden over de melkbaarheid van de Malki dochters.
 
De gemiddelde dochter van Malki wijkt zeker niet af van de bedrijfsgenoten op de bedrijven. Te weten dat er het laatste jaar zeker een 1000-tal dochters van hen aangekeken zijn. Bij ieder bedrijfsbezoek is gevraagd naar de melkbaarheid van de Malki’s. Vrijwel alle veehouders antwoordden daarop unaniem: “van langzame melkers is bij ons op het bedrijf geen sprake”.

Namen van veehouders die 10 of meer Malki dochters aan de melk hebben zijn o.a. VREBA uit Vredepeel, Mts. Bierings uit Leende,  Gebr. v. Helvoirt  uit Ell ,  Melkvee H. Vestjens uit Someren,  Th. Hendriks uit Diessen , Ge Pouls uit Swolgen en Gebr. Groenen uit Middelaar.

Hieronder twee van de reeds vier AB 88 punten vaarzen uit de proefperiode.

Corrie 330Corrie 330 (AB 88) (v. Malki)
Eig.: V.O.F. Fa. Kregel-Kalverboer, Zuidschermer

Grashoek Becky 24 (grazend)Grashoek Becky 24 (AB 88) (v. Malki)
Eig.: Melkveebedrijf Grashoek b.v., Grashoek

Oud stagiaire van K.I. SAMEN, Anne-Marie Groot uit Choruche Portugal, deelt eerder genoemde mening. Zij melkt ongeveer 30 stuks van Malki. Al deze melkveehouders zetten Malki in waar kan op hun bedrijven; Malki wordt bovendien veelvuldig op hun pinken ingezet.
 
Concluderend kunnen wij zeggen dat Malki dochters niet boven gemiddeld zijn qua melksnelheid maar iets eronder. Echter niet in die mate zoals het nu op papier wordt gepresenteerd. De praktijk bewijst ´t!
Malki dtr Bierings 2017Malki dochters 
Eig.: Mts. G.J.J.M. + J.M.N. Bierings, Leende

 

Ga naar het overzicht