LEVENSDUUR VAN KOEIEN BEGINT BIJ DE TE GEBRUIKEN STIER

Als het om de levensduur van koeien gaat, zijn er veel meningen. Dat blijkt ook uit het artikel d.d. 24 februari dat Melkvee Magazine publiceerde, waarin een groep levensduurfokkers met elkaar in gesprek ging over dit thema. De meningen staan veelal toch met elkaar in verband.
Bas Engelen, eigenaar en oprichter van K.I. SAMEN, vertelt hoe hij het ziet: levensduur van koeien begint bij de te gebruiken stier.
“Mijn ervaring heeft geleerd dat je eerst de stier zelf gezien moet hebben indien mogelijk. Hoe deze gebouwd is en kracht uitstraalt, met goed geplaatste draaiers en een plat of lichthellend kruis.”
De praktijk heeft geleerd dat de stieren die probleemloos oud worden, ook dochters produceren die langer als gemiddeld meelopen. Bas benadrukt hierbij dat hij het oneens is met menig veeteeltdeskundige en/of professoren op het gebied van fokkerij, die stellen dat de stier er niet toe doet.
De eerste paar jaren vormen de basis voor duurzaamheid volgens Bas. “Om bij het begin te beginnen, moet het kalf een normale draagtijd hebben, probleemloos (vanzelf) geboren worden en de eerste weken vlot doordrinken ofwel groeien. De periode daarna goed voeren en zorgen voor een open stal met boxen en veel luchtinvoer. Met of voor 15 maanden insemineren en op 2 jaar goed laten afkalven.”
Wanneer een vaars op 2 jaar goed afkalft en vlot in productie komt, is de basis gelegd voor een koe die dit jaren kan volhouden. Wanneer er voldoende dierwelzijn aanwezig is, o.a. in de vorm van diepstrooiselboxen, goede luchtcirculatie, altijd vers water etc., dan zul je verrast zijn hoeveel duurzaamheid naar boven komt.”
Bas voegt hieraan nog toe dat door te zorgen voor een koe die goed mobiel is (niet te groot, max. 1,50 m), breed genoeg vooral in voorhand en stabiel op de benen (draaier op de goede plaats), men zelf zal ervaren hoe probleemloos de veestapel is.
“Het waarnemen met je eigen ogen en het willen zien wat aanwezig is, is veel belangrijker dan alle getallen op papier. Een veestapel die afhankelijk is van bepaalde mensen, past zich in de loop van enkele jaren aan aan de veehouder, alsook andersom. Fokkerij is niet meer en niet minder dan selectie. Wanneer je hierin consequent bent en niet wispelturig met verwisseling, bereik je zeker je doel.”
Als veehouder moet je dus goed naar je eigen koeien blijven kijken. Ook wat betreft het thema levensduur komt het weer aan op het belang van de praktijk.

Op vrijdag 9 maart organiseert de Initiatiefgroep Fokken voor Levensduur een symposium rondom dit onderwerp in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Als hoofdsponsor wil K.I. SAMEN het belang en de rol die de fokkerij kan spelen voor de gezondheid en levensduur van melkvee, onderstrepen. Graag praten wij hier met u over door!

Aanmelden kan via www.levensduurkoeien.nl

Stieren op stal 2

 

Ga naar het overzicht