MEER LEVENSDUUR MET CONDITIE

Don Bennink gaf een zeer interessante lezing tijdens het Fokken voor Levensduur-symposium in Heerenveen. Hij vertelde onder meer dat tussen de klauw van de koe en het leven een stootkussentje zit. Dit stootkussentje is dikker bij koeien, die goed in conditie zijn, dan koeien met een slechte conditie. Tevens bleek dat koeien met klauwproblemen vaker een dunner stootkussentje hadden, mede veroorzaakt door conditiegebrek. Schrale, arm bespierde koeien zijn niet de koeien die het langst blijven leven. Een koe met conditie loopt langer en loopt makkelijker en kan daarom langer mee. 
 
Een melkkoe is geen vleeskoe, maar conditie moet een melkkoe wel hebben om langer mee te  kunnen gaan in de dagelijkse praktijk. Dit werd ook door onderzoek vanuit Amerika aangegeven en door Don Bennink gepresenteerd. Iets waar iedereen notie van kan nemen en rekening mee kan gaan houden in hun fokkerij en voeding.
Dwarsdoorsnede klauw
Het vetkussen varieert in dikte, mede afhankelijk van de conditie van de koe. De conditie van de koe wordt bepaald door fokkerij en voeding.

 

Ga naar het overzicht