BETERE BOUW IS DE BASIS VAN SUCCESVOLLE K.I. SAMEN STIEREN!

Alle indexcijfers ten spijt is het toch de bouw die de doorslag geeft of een dochter van een stier positief zal bijdragen aan het resultaat op het bedrijf. Big MALKI gaat van zijn eerste index draai december 2016 75 INET naar nu al 224 INET. Dit wordt mede veroorzaakt door zijn persistentie (111) en enorme laatrijpheid (112). Ook is zijn exterieur meer dan voorheen in overeenstemming met datgene wat MALKI in de praktijk heeft laten zien met zowel 111 voor uier en benen, waarbij het onderdeel klauwgezondheid op een ongekend hoog niveau staat van 113. Dit resulteert op dit moment in een totaal exterieur score van 113. Zijn levensduur is bijna verdubbeld sinds december 2017 en staat nu op 768. MALKI is uniek voor iedere veehouder die graag zijn levensproductie bij afvoer wil verhogen op zijn bedrijf.

Ook de andere Maik-zonen tonen een soortgelijk beeld als MALKI met gemiddelde hoogtematen en bovengemiddelde breedtematen qua bouw. Daarnaast laten ze een sterk stijgende productie over de lactaties met behoud van conditie zien, zoals ASHBURTON, MENTOR, MR. BOBO en MONEYMAKER rf. Een brede keus aan stieren van een zeer goed niveau. Ook de stier Cogent TWIST heeft zijn index verbeterd evenals SUPERSHOT en ASTERIX, alle drie stieren van Cogent die door K.I. SAMEN worden vermarkt.

Malki dtr NRM 2017MALKI dochtergroep NRM 2017

Bij roodbont stijgt J&G MALANDO wederom en is nu op het hoogste NVI niveau in zijn lange carrière. MALANDO die al lang in de TIP op een goed niveau meedraait, krijgt nu ook middels de NVI meer aandacht. Het is verwonderlijk dat ook een stier als TACKLEBERRY van 65 zomaar naar 111 stijgt en daarmee terugkomt van een ogenschijnlijk minder niveau. Zowel stier als dochters zijn niet anders en de veehouders zijn nog steeds tevreden met de resultaten. 
 
In het ruime BWB-gebruikskruisingsassortiment kregen twee nieuwe stieren een fokwaarde. ELANCHER met 114 en ELTIN die ,ondanks de lichte geboorte in de praktijk, op 105 bleef steken door het zeer beperkte aantal afkalvingen. ELTIN zal de volgende draaien hoogstwaarschijnlijk dan ook verder stijgen.
 
De enorme daling van sommige toppers van december 2017 is frappant voor iedereen die daarop zijn fokkerijkeuze heeft gebaseerd. Er zijn meerdere stieren die honderden dagen levensduur verloren hebben en ook op andere kenmerken minder scoren. Voor ieder die met koeien melken zijn geld moet verdienen, blijft de TIP index van de NVO dé index om boer mee te blijven.

 

Ga naar het overzicht