MRÁKOV HOLSTEIN SHOW 2018

Op woensdag 5 september vond in Mrákov, Tsjechië, de 12de Holstein show plaats. Deze show vindt iedere 2 jaar plaats en wordt georganiseerd door het plaatselijke melkveebedrijf Mrákov in samenwerking met Insemina / Václav Šaloun en K.I. SAMEN. De organisatie had al een maand voor de show een voorselectie gemaakt, hierdoor waren er 100-120 hoog kwalitatieve dieren aanwezig op de show. In de periode tussen de voorselectie en de show zelf hebben een 30 studenten al het voorbereidende werk gedaan zoals het trainen, wassen en show klaarmaken van de koeien. Dit voorbereidende werk was goed te zien tijdens de show waar de studenten met veel plezier en enthousiasme de koeien in de ring showden. 
MRÁKOV HOLSTEIN SHOW 2018_2.JPG
Ook tijdens deze editie was de Duitser Guido Simon als jury aanwezig, hij is veehouder en internationaal jury lid. Heeft onder andere ook tweemaal op de NRM gekeurd. Guido keurde zowel de roodbonte als zwartbonte Holsteins en deed dit zeer consequent en met duidelijk uitleg. Hij jureerde met als belangrijkste kenmerk balans in de koeien. Guido uitte wel zijn zorgen tijdens z’n commentaar over de internationale trend waar de fokkerij naar toe gaat, vooral bij vaarzen en jonge koeien wereldwijd. Deze dieren missen steeds vaker breedtematen en balans in het skelet om uit te groeien tot een oudere koe met levensduur. 
 
Het niveau van de keuring was goed, dit werd ook door de jury onderstreept. In sommige rubrieken was er zeer weinig verschil tussen de dieren. Over het algemeen zeer goede uiers en goed gebruik van de benen. Vooral de kwaliteit in de middenklassen en bij de oudere koeien was van zeer hoog niveau. Bij roodbont deden er verschillende dochters van SAMEN stieren mee, onder andere Malando, Cedric, Manhattan, Timeless Pp, Tackleberry en Burnstyn. Ook bij zwartbont waren er genoeg SAMEN dochters actief, onder andere Norwin, Upswing, Viking, Sunflower en Sheriff. 
 
De algemeen kampioen zwartbont was een Santana dochter, een super gebalanceerde koe, oftewel TrueType SAMEN fokkerij zoals Bas Engelen haar omschreef tijdens de huldiging.
MRÁKOV HOLSTEIN SHOW 2018_1.JPG
Behalve een dag met goede kwaliteit Holstein koeien was het ook een dag voor Bas Engelen om vele vrienden van hem in Tsjechië te ontmoeten. Helaas was dit Bas z’n laatste Mrákov show en ook de veehouders in deze streek zullen hem zeker gaan missen. Hij heeft veel voor ze betekend met z’n “praktische advies en kijk op koeien”. De zuivelsector heeft hij in de regio Domažlice een zeer positieve boost gegeven in de laatste 30 jaar, zowel op gebied van management als de kwaliteit van de koeien. Zoals één van zijn Tsjechische vrienden hem omschreef tijdens de afscheidsdienst in Grashoek; Bas had geen papier nodig, hij wist zonder alle data wel hoe een goede stier eruit moest zien en keek daarna pas naar het papierwerk. 
 
Mrákov 2018 was dan de laatste show die Bas meegemaakt heeft, maar in 2020 zullen ze hem daar zeker gedenken!

 

Ga naar het overzicht