FOKWAARDESCHATTINGSFOUT – FOKWAARDE CAPRIOLEN

In Augustus hebben wij weer een nieuwe fokwaardeschatting gehad. Het is en blijft overduidelijk dat als men onvoldoende controleert of onkundig is men fouten maakt. Soms kleine en soms ook hele grote fouten die onverklaarbaar zijn. Het is nu al enige tijd zo dat fouten in het systeem geslopen zijn, die niet worden opgemerkt of waar zelfs niet op wordt gecontroleerd. Zo is het geboortegemak van de BWB gebruikskruizingstieren op roodbont en zwartbont basis in drie maanden tijd 11 punten slechter geworden. Dit kan niet en als het wel zou kunnen dan moeten wij snel een betrouwbaarder systeem krijgen om dit soort fouten te voorkomen. 
 
Echter nu aandacht voor een prachtige fout in het systeem of de hele fokkerij moet op de schop!
Van alle MRY stieren in de perspublicatie scoort de beste stier op dubbeldoel basis 113 voor uier. De beste Flechvieh stier eveneens uit de perspublicatie scoort 106 voor uier. Echter deze stieren zijn vergeleken met onze stier LUCAS van het Boszicht; een geweldige Belgische Blauwe gebruikskruizingsstier, die op basis van zijn exterieurscore voor uier beide beste stieren van een ras achter zich laat. LUCAS scoort 118 voor uier op dubbeldoelbasis! De cijfers van de beste stier van de volgende rassen op roodbont basis in de perspublicatie getest in Nederland staan ook weergegeven. De best geuierde Montbeliarde stier scoort 96 op roodbontbasis en de beste Jersey stier 100 op roodbont basis. De best geuierde Zweedse roodbonte stier scoort 101 voor uier. Het wordt steeds lachwekkender maar ook hier is LUCAS de beste gepubliceerde stier van deze rassen de baas met 102 voor uier op roodbontbasis. 
 
Natuurlijk kunnen wij hier om lachen, maar hoe is het mogelijk dat dit gebeurt en dat dit niet wordt opgemerkt...? Met een INET van 56 en een NVI van 38 en 107 exterieur scoort LUCAS beter dan menig MRY stier. Natuurlijk zou het kunnen maar de kans dat dit in de praktijk gebeurd is astronomisch klein, zo niet 0. Het bewijst wederom ons motto: De praktijk bewijst ‘t!
 
Alfons
Foto: Alfons van de Graashook; misschien niet zulke goede uiers als Lucas maar speciaal gefokt voor gemakkelijke geboortes.
 

 

Ga naar het overzicht