NIEUW EIGEN RAS IN GRASHOEK: ABERDEEN ANGUS

K.I. SAMEN staat al sinds haar oprichting voor diversiteit over en binnen rassen. Diversiteit is een belangrijke basis van fokkerij. Met het toenemen van de belangstelling voor gebruikskruisingsstieren en de internationale groei van K.I. SAMEN, is besloten om twee eigen Aberdeen Angus stieren aan te kopen. Deze zijn vanaf heden volop en vrij beschikbaar voor alle veehouders. Aberdeen Angus is een vleesras dat zeer populair is in extensieve veehouderij systemen. In veel landen wordt er een bonus betaald voor het vlees van de Aberdeen Angus. 
 
Deze bonus geldt zowel voor de zuivere Angus dieren als voor de kruislingen. Aberdeen Angus is een populair ras voor de gebruikskruisingen. Dit komt omdat de kalveren vlot geboren worden en ze heel vitaal zijn. Ook zijn ze geheel zwart (of in het geval van Red Angus rood) van kleur, waardoor de handelaar het onderscheid goed kan zien. Als extra bonus zijn alle kalveren hoornloos, omdat alle Angus stieren homozygoot hoornloos zijn en daardoor al hun kalveren ook. K.I. SAMEN kreeg daarnaast een vraag uit het buitenland naar sperma van goede Aberdeen Angus stieren. Nu steeds meer melkveehouders in de thuismarkten van K.I. SAMEN minder jongvee aan willen houden, is definitief besloten Angus in het pakket op te nemen.
 
De eerste stier waarover u kunt beschikken is Roydmoor Festive N789. FESTIVE N789 is gefokt bij Gina Barraclough in Engeland. Zij werkt nauw samen met andere fokkers en zo kon ze de familie van Festive N789 binnenhalen voor haar fokkerij. Festive N789 stamt uit de Netherton Fleur familie. Deze familie staat bekend om haar probleemloosheid en haar vlotte afkalf patroon. Datzelfde zien we terug bij de vader van Festive N789, de Canadese topstier HF EL Tigra 28U. Van Festive N789 zijn de eerste kalveren geboren in Engeland. Ze laten het beeld zien dat we verwachtten: vlot geboren kalveren die snel drinken en een flinke meerwaarde opleveren voor de veehouder. Festive N789361055  FESTIVE N789

De tweede stier die K.I. SAMEN in haar assortiment heeft is De Crob Admiral 3032. Deze stier ADMIRAL 3032 combineert al het goede van het Aberdeen Angus ras uit vijf verschillende landen. Zijn koefamilie, de AA stam, staat inmiddels alweer met de derde generatie in Nederland, maar komt van origine uit Denemarken. Deze Deense koe woog maar liefst 520 kg geslacht. De vader van Admiral 3032, Admiral A2 is gefokt in Australië. Hij is zeer populair vanwege de goede vleescapaciteiten van zijn nakomelingen. Met een Tsjechische grootvader (Gag) en een Canadese overgrootvader (Paragon 2108) die hun sporen verdiend hebben bij zowel de kruisling kalveren als in de zuivere fokkerij, kunnen we Admiral 3032 van harte aanbevelen.
 
Festive N789 en Admiral 3032 hebben uiteraard 20.000.000 zaadcellen per rietje. Hun bevruchtingsresultaten zijn tot nu toe uitstekend te noemen. Zowel voor de zuivere fokkerij als voor de melkveehouder die iets lichtere kruislingkalveren wil, heeft K.I. SAMEN twee geweldige stieren. Neemt u voor meer informatie contact op met uw K.I. SAMEN fokkerij adviseur of ons kantoor in Grashoek.

 

Ga naar het overzicht