LAATRIJPHEID, LEVENSPRODUCTIE EN EIWIT? DE SJANNIES!

Hoekland MAIK. Bij deze naam gaat bij de veehouders die langer met K.I. SAMEN werken wellicht een belletje rinkelen. Hoekland Maik is een Mascol zoon uit een 100.000 liter Ronald-dochter uit een Sunny Boy dochter die meer dan 10.000 kilo vet en eiwit in haar leven produceerde. Hoekland Maik voegt qua kwaliteiten heel veel toe dat de huidige Holstein melkkoe nodig heeft. Hij geeft sterke, vruchtbare, laatrijpe dochters die niet te groot zijn. De Maik dochters zijn voorzien van superbeste benen, worden vlot drachtig en elke lactatie worden ze beter en geven ze meer melk. Helaas verongelukte Maik zelf in zijn wachtperiode. Voor K.I. SAMEN waren de kwaliteiten van Maik in combinatie met zijn bloedvoering (vrij van O-Man, Shottle, Goldwyn en Planet) reden om hem volop in te zetten als stiervader. Van de eerste Maik zonen zijn dochters aan de melk en dat ziet er veelbelovend uit.
Bij het grote publiek is Big MALKI op dit moment waarschijnlijk de meest bekende Maik zoon. Maar er komen nog veel meer goede Maik zonen aan. In april zal Weggelhorster ASHBURTON een fokwaarde krijgen. Ashburton komt uit de duurzame Dirndel familie en is volledig vrij van O-man, Shottle, Goldwyn en Planet. Zijn dochters lijken melkrijk, vruchtbaar en voorzien van zeer functioneel exterieur met beste benen zonder dat de laatrijpheid en de persistentie van de Sjannie’s verliezen. Met zijn aAa code 513426 is het een stier die veel gevraagde kwaliteiten aan uw koeien kan toevoegen. De eerste dochters van FAWI MR. WHITE, MICHAEL en MENTOR zijn inmiddels aan de melk en ook dat ziet er veelbelovend uit. Big Rinie 166 & Big Super Star 146Big Malki:Big Rinie 166 & Big Super Star 146
Roy36921  Hoekland ROY   aAa 153462 Ashburton36927  Weggelhorster ASHBURTON   aAa 513426

Maar K.I. SAMEN zou K.I. SAMEN niet zijn als het niet draait om koefamilies. En daarom willen we de bijzondere familie achter Hoekland Maik graag verder aan u voorstellen. De Sjannie’s van de familie Vogels uit Erp hebben via Maik al veel goed werk gedaan. Maar u heeft geluk; Maiks halfbroer, Hoekland ROY (v. SHOGUN PS) krijgt een fokwaarde in april. Bij de toekomstieren staat nog een andere topper uit de Sjannie’s: Hoekland BONO.
 
Het verhaal van een koefamilie begint altijd bij een stammoeder. In dit geval beginnen we met Tops dochter en 84 punten koe, Sjannie 9. Zij werd geboren in 1990 en produceerde in haar leven 73.315 kilogram melk. Ze was daarbij opvallend vruchtbaar en laatrijp. Een kenmerk dat we terug zien bij de Maik zonen. Ze had nooit een langere tussenkalftijd dan 391 dagen (twee keer kalfde ze zelf binnen het jaar weer af) en groeide van een vaarzenlijst met 8.325 liter uit naar een lijst van 11.617 liter als zevende kalfs koe.
Deze koe kreeg een Hodges dochter, Sjannie 13. Omdat de familie Vogels op dat moment te veel dieren had, ging ze mee in een vaarzenverkoop. Achteraf heeft Wim Vogels daar wel spijt van. Ze presteerde goed op het andere bedrijf en maakte drie lijsten met 118, 117 en 116 lactatiewaarde. Gelukkig voor de familie Vogels liet ze wel een heel mooi vaarskalf na, Hoekland Sjannie 18, die met 86 punten werd ingeschreven. Een Sunny Boy dochter. Deze koe is alles waar de Sjannie’s voor staan. Wim Vogels licht toe: “Sjannie 18 begon als vaars heel rustig, maar ze werd elke dag beter. Na drie maanden in haar eerste lactatie begonnen we langzaam te zien hoe goed ze was en ze bleef ons elke dag overtuigen. In tien lactaties gaf ze 118.388 kilo met 4.85 % vet en 3.64 % eiwit. Dat maakte de 10.000 kilo vet en eiwit compleet. Op haar feestje voor dat heugelijke feit was ze nog klokgaaf.” En ze gaf niet alleen geweldig veel melk. Ze gaf ook een heel bijzondere nakomeling. De combinatie met Ronald bracht Hoekland Sjannie 28. Een 88 punten koe die in haar leven 101.540 kilo melk produceerde met 4.40 % vet en 3.61 % eiwit. “Ze was een super vruchtbare koe en presteerde constant ruim boven het bedrijfsgemiddelde. Ze had de laatrijpheid van haar moeder en viel enorm op. Het was een supersterke harde koe met een geweldige uitstraling. Je pikte haar er altijd gelijk uit.”, aldus een enthousiaste Wim.
Het was uit deze koe dat Hoekland Maik geboren werd. “Maik’s vader, Mascol, was mij in Duitsland al opgevallen. Laatrijpe probleemloze dieren. Laatrijpheid, probleemloosheid en prima producties van zowel vader als moeder hebben van Maik echt een wereldstier gemaakt. Ik heb tien Maik-en aan de melk gehad en ik kan zeggen dat ze allemaal goed zijn of waren. Er zijn er nog acht over en het is echt apart hoe die er in groeien.” De zonen van Maik laten een dergelijk beeld ook zien. Datzelfde kunnen we zeggen van de dochters van Maik’s halfbroer Roy (v. Shogun PS). Zijn dochters zijn persistent, lijken laatrijp en zijn bovendien heel vruchtbaar. De dochters in de praktijk trekken de verwachtingswaarde van de stier omhoog en dat is een kwaliteit die K.I. SAMEN graag ziet in een stier. Hoekland Roy zal in april een officiële dochterfokwaarde krijgen.
 
Gezien de geweldige resultaten van Maik en zijn familie op meerdere bedrijven is K.I. SAMEN gelukkig dat er nog een stier uit deze lijn ingezet kon worden. Hoekland Bono stamt via Maik’s halfzus, de met 85 punten ingeschreven Stylist dochter, Hoekland Sjannie 41 (levensproductie tot op heden 58.231 kilo melk met 3.37 % vet en 3.83 eiwit uit Twist dochter Hoekland Sjannie 48). Zij is nu tweedekalfs en kreeg 84 punten voor haar totaal exterieur. Ook deze koe kan weer omschreven worden als een typische Sjannie. De combinatie met Bookem levert dan ook heel veel vertrouwen op. De familie Vogels en K.I. SAMEN kijken reikhalzend uit naar de eerste kalveren van deze veel belovende stier.
Hoekland Sjannie 18‘Hoekland Sjannie 18 op haar huldiging als 10.000 kilo vet en eiwit koe. Klokgaaf en super in balans. Dit ziet K.I. SAMEN heel graag terug in een koefamilie’.

K.I. SAMEN wenst de familie Vogels nog heel veel plezier met de Sjannie familie en hoopt dat veel meer veehouders in binnen en buitenland de unieke kwaliteiten van deze familie kunnen binnenhalen.

 

Ga naar het overzicht