FOKMONITOR 2017: SAMEN SCOORT!

K.I. SAMEN is geliefd bij vele melkveehouders, blijkt uit de resultaten van de Fokmonitor 2017. In maart ontvingen duizenden melkveebedrijven een online vragenlijst waarin zij hebben kunnen aangeven hoe zij hun belangrijkste (regionale of landelijke) leverancier van fokmateriaal beoordelen. En welke verbeteringen men nog graag zou zien. Op onze beurt zien wij  weer hoe goed we op een aantal aspecten scoren in vergelijking met de ‘gemiddelde’ fokkerijserviceorganisatie (landelijk of in een bepaalde regio). En uw antwoorden liegen er niet om!
 
K.I. SAMEN scoort bovengemiddeld op aspecten als klantvriendelijkheid en prijs/rendement én constantheid van het fokmateriaal. Tevens waardeert men onze betrouwbaarheid en het nakomen van afspraken.
 
Wat betreft de nakomelingen van onze stieren, geven melkveehouders aan vooral zeer tevreden te zijn over:
 
  • Levensduur
  • Algemeen exterieur
  • Laatrijpheid
  • Vruchtbaarheid
 
Er blijven echter ook zorgen bij de melkveehouders. Evenals twee jaar geleden noemt 49,8% van de melkveehouders “inteelt” als de grootste zorg op het gebied van fokkerij. Een “overdaad aan fokkerijgetallen” wordt met een percentage van 36,7% het op één na meest genoemd door de melkveehouders. In de bijlage is met een open vraag gevraagd of men de antwoorden kan toelichten. Hier is uitvoerig gebruik van gemaakt. Veel veehouders hebben hun bedenkingen bij de genomics-stieren ("weinig tot geen vertrouwen in genomics-stieren"). Ook zijn er wederom veel negatieve opmerkingen gemaakt over de betrouwbaarheid van de fokwaarden. Men vindt het geen goede zaak dat er teveel macht ligt bij één partij ("het feit dat het stamboek hier onderdeel van is").
 
Aan alle melkveehouders die hebben deelgenomen, zeggen wij: bedankt! Wij waarderen uw positieve beoordeling van K.I. SAMEN ten zeerste en zien deze uitkomsten als een stimulans om u onverminderd te blijven aantonen dat in de fokkerij alleen de praktijkresultaten tellen!
Fokmonitor resultaten 2017

 

Ga naar het overzicht