KLAAS-JAN; NIEUWE LAKENVELDER FOKSTIER VOOR K.I. SAMEN

De donkerrode Lakenvelderstier Blankvoort KLAAS-JAN is gefokt door Karel Fentsahm uit Lochem en de heer Jan Schutte. Bij de fokstierkeuring werd hij voor stamboek goedgekeurd en behaalde 88 punten. Hij liet zich zien als een sterk gebouwde, mooi bespierde stier met best beenwerk.
 
De vader van Klaas-Jan is de door Landgoed Archem gefokte Ids. Een bedrijf met indrukwekkende koeien. Klaas-Jan’s moeder is Blankvoort Hetty, een dochter van Mijntje’s Thijn, die weer uit de waardevolle fokkoe Willie’s Mijntje van de fam. Boink uit Udenhout komt. Al met al een best ontwikkelde moederlijn.
 
De Lakenvelders van Karel Fentsahm lopen op het bedrijf waar zijn schoonvader Jan Schutte vroeger MRIJ vee hield. Het laat zich daarom gemakkelijk raden welke type Lakenvelder ze daar aan de Veenweg graag zien.
 
Op overgrootmoeder Willie’s Mijntje na hebben de ouders, grootouders en overgrootouders allen de rode kleur. Daar zowel op het bedrijf van Fentsahm, als dat van Landgoed Archem altijd met natuurlijk dekkende stieren wordt gewerkt, zal het u niet verbazen dat Klaas-Jan qua bloedvoering erg geschikt is voor de gemiddelde Lakenvelderpopulatie.
Klaas-Jan heeft geen RL-stieren als Cor, Jeroen, Meindert, Alwin, Bartus, Lennard in de stamboom.
 
De eerste jaargang kalveren van Klaas-Jan heeft de foktechnische commissie afgelopen herfst gezien bij Bennie Hulsman in Vilsteren. Daar liepen 17 kalveren van hem. 10 daarvan hadden een stamboekwaardig laken, 3 maal was het laken aan de smalle kant, 3 maal aan de brede kant en 1 keer onregelmatig. Ander wit dan het laken vertoonden de kalveren niet. De commissie was hierover positief gestemd. Dit jaar verwacht de familie Mulder in Staphorst kalveren van hem.
Klaas-Jan361065  KLAAS-JAN  aAa 435

 

Ga naar het overzicht