HOE WE 2,5 MG VERMENIGVULDIGEN NAAR 25 KG

Hoe we 2,5 mg vermenigvuldigen naar 25 kg!
Als wereldspeler in de vee verbetering voelen we ons ook betrokken bij de armere landen. Vanuit deze betrokkenheid heeft K.I. SAMEN in 2006 de eerste stap gezet in Mali om lokale boeren te helpen hun vee te verbeteren. In 2011 zijn de eerste boeren daadwerkelijk gestart en nu tien jaar later, zijn er diverse successen behaald. We hebben warme contacten en delen hier graag één van die succesverhalen.

Mali, officieel de Republiek Mali, is een land in Afrika. Het noorden en noordoosten ligt in de Sahara, het zuiden en zuidwesten in de Sahel. Het land is volledig afgesloten van de zee. Mali heeft ruim 18 miljoen inwoners waarvan meer dan 10% in en rond de hoofdstad Bamako woont. In 2011 stond Mali in de top 5 armste landen van de wereld; het is nog steeds één van de armere landen ter wereld maar Mali heeft inmiddels de top 20 achter zich gelaten.

‘Met weinig gewicht realiseren we een heel grote impact’

Een aantal boeren stonden open voor ons verhaal en hebben onze adviezen ter harte genomen. We hebben een lokaal passend paringsadvies gegeven en er bijpassend fokmateriaal geleverd. Met ons stierensperma in rietjes van 2,5 mg hebben we een heel grote impact kunnen maken. We zorgden samen met de boer voor een betere generatie koeien. Koeien die gewoonweg meer melk geven; van elk rietje sperma waar een koe uit wordt geboren realiseert deze veehouder 25 kg melk per dag.

Veehouder profiteert meerdere keren
Met 25 koeien weet deze veehouder een hogere totaalproductie te halen dan andere boeren met zes keer zoveel koeien. Met een topproductie van 25 liter per koe per dag is hij melktopper binnen zijn afzetcoöperatie. “Ik hoef minder dieren te voeren om meer melk te krijgen.” Door de hogere levensduur en veel hogere levensproductie is deze boer in staat om een inkomen te hebben wat gelijk staat aan de inkomens van universitair opgeleide mensen. In het perspectief gezien, ten opzichte van de lokale veehouder met 150 koeien of meer, heeft K.I. SAMEN met een product van slechts 2,5 mg bijgedragen aan veel gezondere koeien met een veel hogere melkproductie terwijl er veel minder voer voor nodig is geweest om dit te bereiken. Dit noemen we dan ook onze groene winst.

K.I. SAMEN is trots op deze ontwikkeling en op deze boer in het bijzonder. Het stelt hem in staat goed voor zijn dieren te zorgen en daarmee ook voor zijn gemeenschap te zorgen.

Mali 2021

Ga naar het overzicht