INDEXDRAAI AUG 2021

K.I. SAMEN levert meer in de breedte

De meest gehoorde wens van veehouders is meer breedte in de koeien. K.I. SAMEN kijkt naar de koe en helpt de veehouder aan de stieren met breedte in bouw en afstamming. Niet elke stier past bij elke koe maar door voldoende variatie in stieren die zich in de praktijk bewezen hebben, zorgt K.I. SAMEN dat er probleemloze, gezonde dochters met een lange levensduur en hoge levensproductie op het boerenerf zijn.

 

Sensationeel: VDR Slash, de Nederlandse sterkst gestegen stier

VDR Slash (Balu x Malki x Minos) is een stier met breedte. Debuterend met 248 dochters in zijn fokwaarde en tegelijkertijd realiseert hij een dermate hoge stijging in de index, dat hij met recht sensationeel genoemd mag worden. Zijn moeder Sandra 2 – dochter van Malki – is een koe met gigantische productie en dito gehaltes en heeft een excellent exterieur. VDR Slash is een pinkenstier en bezit zowel de Capa caseïne BB als ook de Bèta caseïne A2/A2.

Tekst gaat verder onder de foto

06909-VDR Slash.jpg

Foto: VDR Slash

De breedte zit ook in de nieuwe bloedvoering binnen het Holstein ras. Holba Esmar (Pulsar x Emerald) komt uit de koefamilie Holbra Paula en is de enige Nederlandse stier met Pulsar als vader en Emerald als moedersvader die  verder niet als moedersvader in de perspublicatie voorkomt. Met een + in melk, + in vet, + in vruchtbaarheid, + in celgetal en een allround exterieur is dit een uitstekende keuze voor een nieuwe bloedvoering.

Huntje Holstein Red River bewijst hoog niveau
Debuterend als hoogste dochtergesteste stier in december, bevestigt Huntje Holstein Red River met nog betere cijfers zijn kwaliteiten. Huntje Holstein Red River stamt af van de Anemoonfamilie (Fraiko moeder) en Riverboy als vader. Hij vererft een lichte plus in de gehaltes. Het exterieur van zijn dochters is zeer goed en scoren uitmuntend voor uiergezondheid en vruchtbaarheid. Dit toont aan dat het gezonde en probleemloze dieren zijn.

Dikke gehaltes en breedte in het lijf zien we in nieuwkomer Macgyver van de Peul. Dit is een stier die zeer goed past in deze tijd waar breedte en gehaltes gewenst zijn. Een stier die ook breedte geeft en bovendien hoornloos is, is Grashoek Conqueror (Pp). De moeder van Conqueror is tevens de moeder van Arkansas die net als Conqueror ook over veel breedtematen beschikt. Echter heeft Conqueror betere score op alle exterieurkenmerken, meer melk en is heterozygoot hoornloos. Hij is de enige stier in de perspublicatie met als moedersvader Redgold en ook zijn vader Creon RF komt in de gehele perspublicatie niet verder voor. Dit is breedte in het kwadraat zowel in de bouw als in de bloedlijn.

Tekst gaat verder onder de foto

Conqueror

Foto: Grashoek Conqueror (Pp)

Het grootste, meest efficiënte en innovatieve fokprogramma Belgische Witblauw gebruikskruising
K.I. SAMEN biedt Belgische Witblauwstieren die afkomstig zijn uit bewezen koefamilies van bekende en door de fokkerij erkende stallen. Hierbij is jarenlang geselecteerd op gemakkelijke geboortes en kortere draagtijd en dat ervaart een veehouder in zijn stallen én in zijn portemonnee. Speciaal voor een hogere kans op bevruchting heeft K.I. SAMEN als eerste Nederlandse producent van mengsperma de Trimix-lijn gelanceerd. K.I. SAMEN blijft het gebruikskruisingsfokprogramma uitbreiden met nieuwe stieren.

De praktijk bewijst ‘t!
K.I. SAMEN is koploper op het gebied van levensduur en levensproductie waarbij we streven naar de meest duurzame koe. Focus op meer breedte in bouw en bloedlijn en variatie in het aanbod. We werken dagelijks aan het verbeteren van de koe van morgen door het fokken van een – in de praktijk bewezen – economische en probleemloze koe. De koeien op het fok- en melkveebedrijf van K.I. SAMEN behoren tot de top in de Nederlandse melkveehouderij en is daarmee het bewijs in de praktijk.

 

Ga naar het overzicht