PONTOS RED: TOEKOMSTSTIER VAN DE MAAND

De goed ontwikkelde, robuuste Uenk Pontos Red (Powernap x Brekan x Maik) is een Red Holstein stier met een afstamming waarin niet alleen topstieren uit de roodbont populatie zijn terug te vinden. Ook toppers uit de zwartbont populatie, zoals Maik en O-Man, sieren zijn afstamming. Zijn moederlijn (de Anna’s) is een bekende koefamilie voor K.I. SAMEN: al eerder redde roodfactor stier Mexx het tot de stierenkaart.

07074-Uenk Pontos Red.jpgUenk Pontos Red 

Pontos heeft met Powernap als vader niet alleen een stier met een wat andere bloedvoering (Jetstream x Potter) in zijn afstamming, ook het productie verervingspatroon van Powernap is extreem. Een redelijke plus in de melk weet hij te combineren met torenhoge gehalten. Het exterieur bestaat uit een zeer goed, allround en foutloos profiel. Bijzonder positief in dit beeld zijn de wat langere spenen en de benen zijaanzicht (die zijn iets krommer dan gemiddeld).
 
De koeien in de moederlijn (de Anna’s) van Pontos beschikken over een zeer goede persistentie en progressie over de lactatie’s heen. Binnen deze stam is al generaties lang een mix aan zwartbonte, roodbonte en roodfactor-stieren gebruikt. De roodfactor in deze stam komt bijv. al generaties lang terug bij de stieren Adler en Alpenrex weg. De koeien welke binnen deze familie echt voor uitbreiding hebben gezorgd zijn Ponto’s overgrootmoeder Anna 16 (AB 85 en meer dan 50.000 kg melk) en betovergrootmoeder Anna 12 (AB 87 en een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk). Anna 12 is de moeder geworden van zeer goede dochters van Classic, Survivor, Jerudo en O-Man. Anna 16 is een aantal keren gespoeld, met als resultaat meerdere dochters van Kodak en Maik. De spoeling met Kodak leverde o.a. de goede nakomelingen Anna 183 (AB 85) en Anna 184 (AB 85) op. De succesvolste spoeling was echter die met Maik, resulterend in de Samen-stier Mexx en 5 volle zussen (waaronder Anna 190, de grootmoeder van Pontos). Alle 5 zijn ingeschreven tussen de 85 en 88 punten. 
 
Cijfers zien? Klik hier
Ga naar het overzicht